Depășește-ți limitele și concentrează-te pe obiectivul tău

De cele mai multe ori, te simți tentat să renunți când ai în fața ta un obstacol sau chiar când te întâlnești cu liniștea și confortul de pe canapeaua ta sau din cafenea.

Dacă într-adevăr vrei să-ți vezi visul cu ochii, prietenii tăi cei mai buni  trebuie să fie CONCENTRAREA și PUTEREA de a-ți depăși propriile limite.

Îți spuneam și în alt articol că trebuie să îți placă extraordinar de mult ceea ce faci și să fii pasionat până la spume. Pentru că e foarte greu, iar dacă nu ești hotărât și îndrăgostit de ce vrei, vei renunța repede.

Cât despre concentrare…ia-o de mână și hai să vedem importanța ei.

Când te hotărăști să mergi spre un vis al tău, primele zile, săptămâni și uneori chiar luni pot să pară ușoare și ești entuziast. Apoi, te lași defocusat foarte ușor. Poate să intervină în viața ta un obstacol,care să-ți distragă atenția, iar tu fiind într-o stare proastă, uiți de obiectivul tău. Dar și mai periculos, e să te lași defocusat de lucrurile bune. Pentru că acolo te simți bine. Ieși astăzi la o cafea, mâine amâni proiectele tale și poimâine te întâlnești cu un prieten drag. Apoi fără să-ți dai seama, trece o lună și tu nu ai lucrat la visul tău pentru că ți s-au întâmplat o grămadă de lucruri bune și efectiv….te simțeai prea bine.

Iată câteva metode de a rămâne concentrat pe ceea ce vrei

  • Amintește-ți în fiecare zi DE CE faci ceea ce faci. Care e scopul din spatele scopului? Cu ce te ajută și te face mai fericit obiectivul tău?
  • Când lucrezi, închide-ți telefon, mail, pagina de facebook și fii prezent doar la ceea ce faci. O jumătate de oră alocată visului tău e mult mai productivă decât 5 ore în care ești cu ochii și mintea într-o mie de direcții.
  • Chiar dacă multe evenimente frumoase au dat năvală în viața ta, nu înceta să-ți amintești ce vrei și să faci pași în acea direcție. Decât să amâni, mai bine termină ce ai de făcut,apoi bucură-te de prieteni, ieșiri,etc
  • Oricât ți-ar fi de greu și oricât de imposibile ar părea obstacolele din viața ta, amintește-ți că singurele limite cu adevărat reale, sunt cele pe care tu singur ți le impui.

De unde știi care e limita ta? De unde știi că poți să depășești greutăți și să ajungi cândva la ceea ce-ți dorești?  Fii atent unde te oprești. Unde te împiedici mai exact? Întreabă-te dacă e o limită sau te temi. Ai mai întâlnit oameni care au trecut prin greutăți și le-au depășit? Pe tine ce te oprește să o faci?

O altă cale de a-ți cunoaște limitele este să te urmărești ce scuze folosești când auzi îndrumări sau soluții la problemele tale. De obicei asta apare după cuvântul “dar”. “Da, știu că tu ai putut, dar eu nu sunt ambițios ca tine,”știu că e profitabil, dar eu nu am relațiile și cunoștiințele tale,”dar eu nu am avut norocul tău, trecutul tău”. Apoi întreabă-te de ce te temi mai exact și nu cumva…cele numite sunt doar scuze pentru a nu face nimic și a rămâne la călduț sub păturică?

Da, vei întâmpina multe greutăți când mergi pe drumul visului tău, însă întrebarea nu e de ce apar, ci CE FACI TU CU ELE. Cât de mult îți dorești să reușești? Cât de mare e scopul tău? Ce ai învățat din fiecare experiență neplăcută și ce ai de gând să îmbunătățești la tine/planul tău?

Obstacolele sunt acolo pentru a le depăși, nu pentru a a-ți da lovitura de grație și tu să renunți. Tu ai nevoie de acea încercare, de acea experiență. Ea îți dă un feedback. Îți arată unde ai greșit, ce ai făcut bine și ce poți schimba pe parcurs în așa fel încât să te ajute.

Diferența între un om care are succes și unul obișnuit, este că primul, vede obstacolele ca pe unelte cu care el lucrează mai departe pentru a-și împlini visul. El nu renunță, ci se ambiționează mai tare, fiind flexibil și adaptându-se la noile situații.Un om de succes crede cu tărie că visul său e mai puternic decât orice greutate și nici măcar nu o numește ghinion, greutate sau problemă, ci OPORTUNITATE( de a învăța, de a evolua, de a crește) Pe când un om care se plânge cu prea puține rezultate, el analizează ceea ce vede ca fiind ghinion,problemă și refuză să vadă partea bună din fiecare situație. Preferă să stea temător într-un colț și să fie ….”realist”. Apoi vin ideile cu “nu se poate”,”e greu”, “ÎNTOTDEAUNA am norocul ăsta ”

Provocarea cea mai mare din viața ta rămâne asta : OAMENII.Te lași descurajat de păreri și asculți de cei care-ți spun că ești nebun,visător sau incapabil și rămâi agățat de ce ai învățat în copilărie, școli și anturaje de proastă calitate. De fapt, hai să-ți zic un secret. Nici ei nu știau prea bine. Nici cei care-și dau cu părerea nu au rezultate bune. Ei spun doar ceea ce văd în jurul lor, cu ochii lor setați pe lucruri mărunte. Așa că, un alt secret…NU MAI ASCULTA DE OAMENII MĂRUNȚI.  Înainte să te bosumfli și să spui că nu poți,nu se poate, doar pentru că cineva ți-a râs în față , te rog să te uiți la rezultatele celor care te-au criticat și îndrumat cu atâta bunăvoință spre ignoranță. Uită-te la viețile lor, la cuvintele ce ies pe gura lor, la comportamentul lor și la masca pe care o poartă. Dacă vezi rezultate clare și ai în fața ta oameni valoroși, atunci cere-le o părere. Pune întrebări(deși mă îndoiesc că un om valoros ,cu rezultate geniale în viață, îți va spune vreodată că nu poți ). Însă dacă viața lor e mediocră , iar gândirea și comportamentul e infectat de proprii lui viruși….mai gândește-te o dată dacă merită să te superi pe ei. Săracii….Tu fă ce ai de făcut și lasă-i frumos în urmă, cu mărunțișurile,ideile și criticile lor. Dacă ai trecut de provocarea asta, de a asculta oamenii mărunți, atunci deja ai trecut de ce era mai rău. Restul…depinde de dorința ta de a-ți împlini obiectivul.

O altă provocare este propria ta experiență. Creierul tău învață extrem de repede. Astfel încât dacă ai dat greș de câteva ori, rămâne setat pe alarma AI GRIJĂ și te temi să nu eșuezi din nou. Cum învață el? Prin imagini,cuvinte și emoții asociate cu experiența ta. Doar că , pentru că emoțiile tale sunt puternice, mai face și greșeli și tinde să păstreze în memorie foarte vii amintirile neplăcute și mai șterse amintirile frumoase. Hai să-ți arăt un exercițiu util pentru a scăpa de virusul temerilor care apropo, nu te ajută cu absolut nimic.

Gândește-te la 10 experiențe din trecut , unde tu consideri că ai eșuat. Nu ți-a reușit ceva, cineva ți-a vorbit într-un anume fel, ai avut o stare proastă, etc.

Acum fii atent cum îți amintești respectiva experiență? Ce sunete auzi? Cât de aproape de tine sunt cuvintele celor din jur și cât de tare e volumul? Dar imaginile filmului? Cât de aproape de tine le vezi? Sunt și colorate? Simți o emoție puternică dacă te gândești la asta? Unde anume în corp o poți localiza? Te vezi pe un ecran în amintirea ta? Sau te simți ca și când ai fi acolo și ai retrăi scena?

Și dă volumul încet dacă auzi ceva, apoi, dacă te simți ca și când ai fii acolo și retrăiești experiența, imaginează-ți că ieși din film și se trasformă într-un ecran unde te vezi pe tine, însă nu ești și actor. Doar te privești pe un ecran, pune-i și un contur haios acelui ecran și mută departe imaginea. Fă-o mică, incoloră. Și tu doar o privești. Așa cum nu te afectează dacă te uiți cum sare cineva cu parașuta, așa nu te afectează nici dacă numai privești filmul experienței tale trecute. Dacă în schimb ai sări tu cu parașuta, ai trăi altfel acel moment( pe scurt, ai face pe tine), dar nu. Tu acum doar privești filmul. Și îl duci atât de departe de tine și-l faci atât de mic…până când poți să-l privești fără să te mai afecteze.

Fă la fel și cu celelalte 9 experiențe neplăcute.

Acum alege 10 experiențe plăcute din trecut și urmărește cum îți amintești de ele(pe rând). Ce imagini îți vin în minte? Sunt colorate?SUnt apropiate sau îndepărtate? Ești actor și retrăiești acele momente?Sau doar le privești? Ce auzi? Ce și unde anume simți emoțiile?

După ce ai identificat cum anume îți reprezinți experiențele plăcute, adu imaginile ( sau filmul) aproape de tine. Fă-l mare, colorat și intră în film. De data asta nu te privești pe tine făcând lucrurile alea, ci retrăiești momentele plăcute. Ești actor și vezi prin proprii tăi ochi acum.  Intensifică sentimentele care-ți plac. Fă la fel cu toate cele 10 experiențe frumoase.

Greșeala pe care o face creierul, e că păstrează imagini colorate și mari pentru amintirile ce nu ne plac și mai suntem și actori și retrăim momentele, pe când amintirile frumoase, sunt undeva departe și mai șterse în mintea noastră. Făcând exercițiul de mai sus cu 10 amintiri plăcute și neplăcute, creierul tău va învăța de acum cum să așeze experiențele din viața ta în așa fel încât să nu rămâi marcat de eșecuri, ci să poți privi mai detașat situațiile, fiind conștient și de părțile pozitive din viața ta.

Oricât de greu ți-ar fi uneori, nu uita că dacă ai un scop mare, problemele tale vor fi nesemnificative prin comparație cu el și le vei depăși. Pentru că poți. Amintește-ți ce vrei. Ce vrei cu adevărat, acolo în adâncul tău…în inima ta, dacă ai știi că nu ai cum da greș…ce ai face? Și de ce vrei asta și nu altceva? și amintește-ți că vor fi obstacole, va fi greu…însă ai nevoie de orice întâlnești pe drumul tău și depinde doar de priceperea și hotărârea ta, să transformi problemele în oportunități. Pentru că POȚI !

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm.

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: