Mai tii minte cand a fost ultima oara cand ai invatat ceva pentru prima data?

Cateva componente ale mintii incepatorului:

  • Deschiderea spre nou. Fiecare experienta este unica, personala si inimitabila. Chiar daca este usor sa cazi in patima rutinelor si sa vezi totul ca pe un lung sir de repetitii, cred ca este necesar sa iti imaginezi si sa intelegi ca fiecare experienta este usor diferita. Nu exista zile 100% asemanatoare. Ceva este nou sau diferit in fiecare zi. Daca vezi lucrurile ca fiind experiente noi, ai posibilitatea de a asimila invataturile cu mai multa placere. Cand ceva e nou pentru tine, il primesti cu mintea deschisa. Sau cel putin asa ar trebui.
  • Nerabdarea sau predisponibilitatea de a invata ceva nou. Te-ai trezit vreodata in mijlocul noptii sa te apuci sa lucrezi la ceva ce te face entuzismat? Sunt convins ca ti s-a intamplat cel putin o data. Nu ti-ar placea sa ai aceeasi nerabdare in fiecare zi sau cel putin 1 data pe saptamana? Nu ti-ar placea sa fii atat entuziasmat incat sa absorbi toate cunostintele ca pe un burete? Probabil te entuziasmezi la citirea acestor intrebari. Respecta principiul de mai inainte si o sa fii entuziasmat de lucrurile noi pe care le vei avea de invatat.
  • Lipsa preconceptiilor si a paradigmelor. In cei 7 ani de acasa ai invatat cum sa te comporti cu lumea din jur. Te descurcai. Apoi a venit educatia formala si te-a dat peste cap. Ti s-a format o personalitate  care are multe convingeri si predilectii spre anumite tipuri de experiente. Ti s-au format paradigme. Ai o “parere” bine fondata fata de lucrurile pe care le experimentezi. Faptul ca ai o parere inainte sa incerci ceva, nu te prea ajuta cu nimic. Faptul ca ti-ai format niste paradigme te poate incurca mai mult decat ajuta. De cate ori ti s-a intamplat sa fii nevoit sa te dezveti de un obicei si sa inveti altul, pentru ca nu iti era usor sa te adaptezi.
Frumusetea pe care o descoperi cand incepi sa devii foarte deschis spre a invata lucruri noi, apare atunci cand te dezveti de cateva obiceiuri precum:
  • sa judeci dupa prima impresie
  • sa iti verbalizezi parerea inainte de a incerca
  • sa te dai batut inainte de a incerca moduri diferite de a aborda o problema
  • sa judeci o intamplare fara ca sa te pui in picioarele altcuiva

Mintea incepatorului este un subiect extrem de interesant si cred ca este un pic cam greu de inteles, mai ales daca nu esti dispus sa renunti la obiceiurile de mai sus.

Totusi cred ca alegerea iti apartine. Poti sa fii un om care trateaza invatatul ca pe o povara, atitudinea ta devine una defensiva si incepi sa refuzi sa evoluezi, chiar incerci sa sabotezi persoane care incep sa ti-o ia inainte…

sau

Atitudinea ta devine de tipul “Bring it ON!” si dai piept cu viata si incepi sa fii deschis la provocari si oportunitati de educare.

Daca esti interesat sa ai o minte ca a unui incepator, sa inveti totul cu placere si sa adopti o filosofie interesanta de viata, te sfatuiesc sa incerci sa adaptezi articolul acesta pe propria viata sau sa citesti cartea numita Mintea Zen, Mintea Incepatorului de Shunryu Suzuki.

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: