Educatia si lipsa ei

Sunt multe alte intrebari, la care nu ai primit niciodata un raspuns corect, dar ar fi articolul prea lung si te-ai plictisi sa-l citesti pana la capat. Stii ce este interesant? Ca toate intrebarile de mai sus si majoritatea celor care ar umple pagini intregi au un singur raspuns – EDUCATIE.

De curand, pe un blog am citit o opinie interesanta, dar foarte reala “noua ne lipseste evul mediu si o jumatate din epoca moderna”, pot adauga ca ne lipseste si epoca industriala. Romania a trecut de la “noi vrem pamant” cu 2 halte, tara agrara plus ceva industrie si epoca comunista, direct in era informatiei.

Nu avem educatie sa-i intelegem, sa fim ca ei, sa gandim ca ei, sa ne comportam ca ei. Vrem sa traim ca ei, sa avem tot ce au si au realizat ei, dar fara educatie. Ori asta nu se poate. Trebuie sa invatam, sa nu mai trecem pe langa informatie gandind- asta nu-mi trebuie, n-am nevoie sa stiu, la ce-mi foloseste, oricum mie nu mi se poate intampla- si alte expresii de acelasi gen.

Prima universitate moderna din Romania a fost fondata in 1860 prin decret de Al.I.Cuza, fiind o continuare a Academiei Mihailene. Dar cea mai veche universitate din lume este Al-Karaouine din Maroc infiintata in anul 859, in Europa prima a fost Univ. din Bolonia in anul 1088, apoi Univ. Paris in 1150, Univ. Oxford in 1096 si altele apoi. Este o diferenta uriasa in toate domeniile intre noi si ei, dar vrem sa trecem peste aceasta diferenta in cativa ani fara educatie.

Verbul “a educa” vine din latinescul educo si inseamna a extrage, a scoate, a dezvolta dinspre interior. Tu iti formezi educatia, nu o gasesti la scoala, indiferent cat de “inalta” este, iar cunostiintele, informatia este peste tot in jurul tau, trebuie doar sa vrei sa o cauti, ca sa aflii tot ce-ti trebuie despre domeniile principale ale vietii: sanatate, financiar, dragoste.

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: